Hypotheken


Een huis kopen is, tenzij u de loterij gewonnen heeft, niet zomaar cash te betalen. Hiervoor heeft u toch meestal een lening oftewel een hypotheek voor nodig. Er zijn erg veel verschillende hypotheekvormen en een keuze maken valt niet altijd mee. Laat u daarom wel goed voorlichten en lees zelf ook door wat de verschillen zijn.
En u weet het:


Offertes

Vraag meerdere offerte aan en vergelijk de verschillende rentes. En kijk natuurlijk ook naar de verschillende voorwaarden die gelden bij de verschillende hypotheken.


Rentevast periode

De rentevast periode, de tijd waarin de rente niet stijgt of zakt kun je vaak zelf bepalen. Bij een langere periode heeft u meer zekerheid van stabiele maandlasten en bij een korte periode betaald u minder maar heeft u kans dat u na die periode meer moet gaan betalen.

Instaprente

Trap niet te makkelijk in een lage instaprente. Soms krijgt u als nieuwe klant bij de geldverstrek een lagere instaprente aangeboden. Na verloop van tijd, soms enkele maanden, moet u dan ineens de vaak veel hogere rente betalen. En dan is de winst van de eerste maanden wel snel weg.

Notaris

Hier kunt u ook nog wat geld mee besparen. Het transport van een woning en de inschrijving van een hypotheek zijn standaard procedures en ook eenvoudige die elke notaris makkelijk kan uitvoeren. Dus u kunt gerust een goedkope notaris zoeken en zo bespaart u veel geld.


Beleggen

Aan het einde van de looptijd moet de hypotheek wel afgelost zijn! Met een hypotheekvorm die op een belegging is gebaseerd kan dat wel eens tegenvallen. Dus of u bereid bent iets meer risico te lopen, met kans op extra rendement moet u even meenemen in de beslissing!

Taxatie

Voor een hypotheek op een bestaande woning is moet u deze laat taxeren. Het is gebruikelijk dat u een financiering kunt krijgen tot 125% van de executiewaarde. Als deze waarde van een woning erg laag uitvalt kunt u niet een hoge hypotheek krijgen en dan zou u eigen geld moeten inbrengen om het huis te kunnen kopen.Meer zaken