Gevaarlijk?


Kopen op afstand is soms wat gevaarlijker, onveiliger dan kopen in een winkel. U kunt immers het product moeilijker beoordelen en ook niet gelijk meenemen. Maar over het algemeen valt alles wel mee. Er zijn wel een aantal punten waar u op moet letten om veilig artikelen te kopen op internet. Een van de belangrijkste is de website waar u koopt!

De website waar u koopt

Aan de website kunt u vaak al een beetje aflezen of alles wel te vertrouwen is. Ten eerste moet u even kijken of de contact gegevens makkelijk te vinden zijn. De naam en adres gegevens, het telefoonnummer en een e-mail adres moeten toch wel minstens op de site staan. Als u later dan iemand nodig heeft kunt u contact opnemen.
Bij twijfel kunt u ook gerust eerst contact opnemen en een vraag stellen over het product. Lukt het niet contact te krijgen, bestel dan ook maar niets.

Betaling

De betaling kan op verschillende manieren plaats vinden. Per creditcard, per telefoon, een speciale rekening, eenmalige machtiging, onder rembours of per bank of giro. En dan ook nog eens vooraf of achteraf.
De kleinere bedrijven hebben meestal graag betaling vooraf en dat is helemaal geen probleem. Begrijp goed dat zij een goede naam en een website te verliezen hebben als er een slechte naam ontstaat doordat ze niet leveren. En andersom weet een bedrijf natuurlijk niets van de koper.
Een tweede belangrijk punt is dat de bedragen meestal niet al te hoog zijn. Als u natuurlijk tienduizenden euro's vooruit moet betalen dan zou ik toch maar even verder kijken.

Beveiligde pagina

Gaat u met een creditkaart betalen, of met bijv iDeal, kijk dan of de site beveiligd is als u de gegevens gaat invullen. De site moet een zogenaamde SSL-verbinding hebben die ervoor zorgt dat uw gegevens via een beveiligde verbinding worden verstuurd. Bij Internet Explorer is dit te herkennen aan een slotje in de balk onderaan uw scherm en bij anderen aan een sleuteltje of een groene balk bovenin. Ook begint het internet adres dan altijd met https: (met een s aan het einde) Is dit niet aanwezig dan kunt u ook beter niet belangrijke informatie gegevens (zoals creditcard nummer) invullen. Neem contact op met het bedrijf en vraag waarom dit niet beveiligd is!Meer zaken