Beleggen


Beleggen is eigenlijk het investeren in een bedrijf of onderneming.
Als u een bepaald bedrag voor lange tijd over hebt en u wilt er een nuttige besteding voor hebben dan zou beleggen iets voor u kunnen zijn. Waarin kunt u het beste beleggen en wilt u veel of weinig risico lopen. Hoeveel tijd wilt u erin stoppen en wat kunt u verwachten? Er kunnen vele vragen zijn als u er aan denkt te gaan beleggen. Op deze pagina in ieder geval al een aantal tips die u verder kunnen helpen.
Speelt u liever op veilig? Kijk dan eens bij Sparen
Wel is het zo dat het verschil tussen sparen en (langdurig) beleggen vaak meer dan 3% is. En dat is best veel als u een flink kapitaal wilt opbouwen.

Risicoprofiel

Bepaal altijd eerst uw risicoprofiel. Ga duidelijk na hoeveel geld u kan besteden en hoeveel u kan missen als het tegenvalt. Om een goed risicoprofiel te krijgen verschaffen verschillende banken een aantal vragen, welke een goed beeld geven hoe u bent als belegger. Dit heeft te maken met hoeveel verlies u kunt en wil dragen, hoeveel ervaring u heeft met beleggen. En belegt u met het oog op de lange termijn (langer dan 5 jaar) of wilt u eigenlijk in een paar jaar veel geld verdienen?


Geld lenen voor beleggen

Ga nooit geld lenen om te gaan beleggen. Dit kan natuurlijk goed gaan maar als het een keer tegen zit dan zult u toch aan diegene die u de lening heeft verstrekt het geld terug moeten betalen. Hierdoor moet u misschien eerder en met verlies moeten verkopen.

Spreiding

Zorg voor een goede spreiding van uw belegging en steek niet meer dan 10% van uw geld in n specifiek aandeel. Ook al hebt u veel vertrouwen in de goede afloop. Een goede spreiding in uw portefeuille verkleint de kans op negatieve resultaten. Beleggingsfondsen bieden in dit opzicht goede mogelijkheden.

Strategie

Bepaal uw eigen strategie. Probeer niet mee te liften op verhalen van bekenden. Kies zelf uw informatiebronnen uit en stel vast of ze aansluiten bij uw eigen oordeel. Dus wel luisteren wat anderen te vertellen hebben, maar niet klakkeloos overnemen.

Beleggers Taal

De taal die beleggers praten is lastig. Zo is er de biedkoers (prijs waarop een belegger bereid is om een effect te kopen) of de laatkoers (de prijs waarop een belegger bereid is om te verkopen). En wat dacht u van een woord als volatiliteit (de beweeglijkheid van de beurs). Dus is het handig om u te verdiepen in de termen als u aan de gang wilt met aandelen. Op internet kunt u de woorden opzoeken in het Beleggerswoordenboek .


Vertrouw niet

Steek nooit meer dan zo'n 10 procent van uw geld in een bepaald aandeel. Want wanneer het dan toch fout gaat blijft de schade in ieder geval beperkt tot die 10 procent.

Wees geduldig

Het gaat erom uiteindelijk om wat u op de lange termijn overhoud aan uw investeringen. Heb dus geduld. U zult merken dat als u langer aan het beleggen bent dat goede en slechte resultaten elkaar compenseren.

Verlies nemen

Laat uw beslissing om een aandeel te houden of te verkopen niet afhangen van de aankoopkoers. Ook al is de huidige koers lager en staat u op een verlies. Bij beleggen gaat het om de toekomstverwachtingen. Als u geen vertrouwen meer heeft in de toekomst en dus op verbetering van het aandeel, ruil het aandeel dan in voor een ander dat wel goede perspectieven biedt. Anders zal het verlies alleen maar groter worden terwijl met een ander aandeel uw winst misschien al weer groeit.Meer zaken